Waarom wil ik een E-book?

Over hoe het allemaal werkt met E-books, welke formaten er zoal bestaan, hoe ze beveiligd kunnen worden, langs welke kanalen ze aan de man of vrouw gebracht worden en meer van dat soort technische zaken, daar is na enig surfwerk meer dan genoeg over te vinden. Dat werd mij al snel duidelijk toen ik me in al die E-woorden begon te verdiepen.
Over de hamvraag, althans voor een schrijver, waaróm je eigenlijk iets in E-vorm zou willen publiceren, vond ik heel wat minder antwoorden. Is dat raar? Waarschijnlijk niet. De meeste informatie is nu eenmaal gericht op de consument van E-books, de lezer dus. Die zal het in de meeste gevallen worst wezen wat iemand beweegt om zijn/haar geesteskinderen op papier, als E-book of in beide vormen uit te geven. Die wil simpelweg weten wat en waar er tegen welke prijs verkrijgbaar is.
Voor een auteur ligt het allemaal een stuk ingewikkelder. Natuurlijk, die moet ook weten hoe het allemaal werkt, maar lang voordat zo’n E-book er is, moet hij/zij behalve over het wat en hoe ook over het waarom nagedacht hebben.
Eerst wilde ik (geneigd tot uitweidingen als ik soms ben) alle redenen de revue laten passeren die iemand mogelijk zou kunnen hebben om een E-book uit te geven. Maar dat plan zette ik al snel overboord. Die redenen zijn gewoon veel te divers. Ik zou daar niet een, maar wellicht tien blogs voor nodig hebben. Bovendien, wat voor zinnigs zou ik te melden kunnen hebben over de drijfveren van anderen, die in veel gevallen mijlenver van de mijne af zullen staan?
Nee, besloot ik al snel. Het enige waar de lezer van deze blog (ik vermoed dat hij/zij een medeschrijver is) iets aan kan hebben, is een samenvatting van mijn eigen redenen om die aversie tegen E-publicaties eindelijk eens te overwinnen.

  • Al zegt mijn gevoel mij nog altijd dat een papieren boek mooier en echter is dan zo’n E-boek, wat baat mij dat als de digitale werkelijkheid mij inhaalt?
  • Praktisch vertaald; het lijkt me verstandig om op tijd je schrijfbakens te verzetten. Anders merk je op een dag dat je die digitale boot gemist hebt.

Ja, zal de lezer denken. Dat klinkt wel erg algemeen. Klopt helemaal. Maar een paar persoonlijke redenen en overwegingen spelen bij mij ook mee. Die zullen niet alleen op mij van toepassing zijn. Wie weet breng ik er wat mensen mee op een idee…

  • Mijn voornaamste reden om mijn energie in een E-book te steken is de wetenschap dat uitgevers van ‘echte boeken’ niet bepaald in de rij staan om een papieren verhalenbundel uit te geven, ook niet als het (zoals in mijn geval) gaat om verhalen die al een keer regulier in een papieren bundel of tijdschrift gepubliceerd zijn. In eigen beheer, bijvoorbeeld via POD, zo’n bundel uitgeven wil ik (althans voorlopig) niet. Waarom niet? Dat is iets voor een nieuwe blog. In elk geval gelden mijn bezwaren tegen een verhalenbundel in eigen beheer niet voor een E-bundel. Daar hoef je namelijk slechts weinig in te investeren. Omdat de prijs veel lager is dan die van een gedrukte bundel schat ik de kans dat je zo mensen bereikt hoger in.
  • De kans dat je via een E-bundel rijk wordt, is te verwaarlozen. Dat hoeft van mij ook niet. Maar ik vind het wél een uitdaging en best spannend om te ontdekken hoeveel E-books ik weet te slijten en om uit zoeken wat ik zoal aan promotie kan doen. Als straks E-books (wat ik niet absoluut niet hoop) het papieren boek verdringen, heb ik in elk geval een stuk ervaring opgedaan…

2 reacties op “Waarom wil ik een E-book?

  1. Ik heb ze ook gezet, die eerste e-schreden, Hay. Ik kom in je blog ook veel tegen waar ik me heel goed zelf in kan vinden.:-). Meegaan met de e-stroom wil ik wel en, hoewel ik graag uitgegeven wil worden, zou ik nu niet meer voor een POD kiezen.

  2. Ik heb ergens gelezen dat als E-books hier net als in de VS een groot deel van de markt veroveren dat hele onderscheid tussen regulier, in eigen beheer, POD etc zal vervagen. Ik denk dat die ontwikkeling en de mogelijke consequenties daarvan het onderwerp van mijn volgende blog gaat worden.
    Intussen heb ik jouw weblog in mijn rijtje links opgenomen… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s