Mijn eerste schreden op het E-pad

Pakweg een jaar geleden dacht ik nog behoorlijk negatief, op zijn best neutraal, over E-publicaties. Ja, ik wist ook wel dat je de ontwikkelingen niet tegen kunt houden en dat Ebooks in de Verenigde Staten in snel tempo de markt veroveren. Maar ging dat mij wat aan? Voorlopig niet dus…
Pas toen het onderwerp tijdens een schrijfweekend in april uitgebreid ter sprake kwam, begon mijn houding te veranderen. Tijdens een boswandeling deed een schrijfgenote uitgebreid uit de doeken hoe het allemaal werkt met Smashwords, een pijlsnel groeiende Amerikaanse website waar je e-verhalen en e-boeken zowel kunt plaatsen als aanschaffen. Ze stuurde mij ook een soort handleiding waarmee ik zelf aan de slag kon om mijn verhalen voor Smashwords in de juiste vorm te gieten. In eerste instantie ging ik daar ijverig mee aan de slag. Ik puzzelde uit hoe ik de layout aan moest passen en maakte al vast een selectie van verhalen die wat mij betreft in aanmerking kwamen.
Maar… toen drongen langzaam maar zeker de nadelen tot me door. Je verhalen moeten via Amazon gezocht en gekocht worden. Lang niet iedereen wil op een Amerikaanse site op zoek gaan naar Nederlandse verhalen. Daarnaast blijk je ook nog eens allerlei formulieren voor de Amerikaanse belastingdienst in te moeten vullen. Ik had gewoon geen zin in al die rompslomp en besloot gewoon te wachten tot ik ergens een bij mij passend Nederlands alternatief vond.
Vorige week diende zich dat alternatief zo maar ineens aan. Via Twitter vond ik de link naar boekfragmenten.nl, een (bijna) splinternieuwe site met precies de opzet die ik voor ogen had.
Wat heb ik dan voor ogen? Ik wil graag een selectie van mijn eerder uitgekomen fantasyverhalen als bundel uitbrengen. Omdat die verhalen toch al allemaal in bundels en tijdschriften op gewoon papier verschenen zijn, heb ik in dit geval geen probleem met een ebundel. Sterker nog, langzaam maar zeker begin ik warm te lopen voor de extra mogelijkheden die epublicaties je als schrijver bieden.

Toen ik bij toeval op boekfragmenten.nl stuitte, was ik dan ook snel over de streep. Ik had wel wat vragen, maar daar kreeg ik via een paar mailtjes heel vlot en duidelijk antwoord op. Ik besloot dus meteen op die rijdende wagen te springen en paste de verhalen die ik wat maanden eerder toch al voor Smashwords geselecteerd had aan de eisen van ‘Boekfragmenten’ aan. Dat viel reuze mee. Een ander lettertype, even de regelafstand anders instellen en ik was al bijna klaar. Over het concept ga ik verder in mijn blog niet uitweiden. Iedereen die geïnteresseerd is geraakt en wil weten hoe het werkt, hoe het zit met de kosten/baten of wat de keuzemogelijkheden zijn, raad ik aan om maar gelijk naar de website doorklikken.

www.boekfragmenten.nl

Wordt vervolgd, want er zijn nog heel wat open vragen en jawel, ook onzekerheden rondom epublicaties en de wijze waarop die de komende jaren óók de Nederlandse markt zullen gaan veroveren. Daarover meer in mijn volgende blog, als ik misschien ook al wat reacties heb verzameld.

2 reacties op “Mijn eerste schreden op het E-pad

 1. hannah waterman schreef:

  Beste Hay
  Je schreef een recensie bij mijn roman De jukebox van Varkenshoeder. Vriendelijk dank daarvoor, ik waardeer dat zeer. Het klopt dat ik tijdens het schrijven een paar keer in het hoofd van een ander dan de hoofdpersoon zat. Op deze manier kwam het verhaal beter uit de verf. Mijn nieuwe roman, die als werktitel ‘ De ontkenner’ heeft, hoop ik komend voorjaar te publiceren.
  Over het fenomeen E-book: Als je werkelijk veel lezers wilt bereiken dan is het noodzakelijk om in het Engels te schrijven. Ik houd me niet zo mee bezig met een groot lezersaantal, want ik vind dat niet belangrijk. Ik schrijf liever voor een handjevol mensen die ik waardeer en uiteraard voor mezelf. Succes en vriendelijke groet Hannah Waterman

  • Beste Hannah,
   In het Engels ga ik zeker niet schrijven. Ik denk het Nederlands goed te beheersen, maar ik verwacht niet dat ik met mijn gebrekkige Engels veel lezers zou bereiken. Ik ben wel degelijk geïnteresseerd in het lezersaantal, zo lang dat maar niet ten koste gaat van mijn plezier in het schrijven. Een onderwerp enkel en alleen kiezen omdat er ‘markt voor is’, zal ik nooit doen.
   Succes met ‘De ontkenner’ en schrijfgroeten van Hay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s