Jeugdboeken

Hieronder volgen op volgorde van verschijnen (de meest recente bovenaan) mijn drie historische jeugdboeken in de Belgische serie ‘Vlaamse Filmpjes’ van uitgeverij Averbode. ‘IJstijd’, het oudste verhaal (uit 2010 al weer…) speelt in de prehistorie, ‘Naar het Walhalla’ (2018) in de negende eeuw en ‘Soegai het arendmeisje’ (2019) in het Mongolië van de dertiende eeuw in de tijd van Djengiz Khan.
Vlaamse Filmpjes zijn bedoeld voor kinderen van 10-13 jaar. Vlaamse schoolkinderen kunnen er een abonnement op nemen. Voor de Franstalige kinderen geeft Averbode de serie Récits Express uit. De boekjes in die reeks worden in de regel door Franstalige jeugdauteurs geschreven, maar soms wordt daar een uitzondering op gemaakt. Zo vond de redactie voor het schooljaar 2018-2019 geen geschikt Franstalig historisch verhaal, terwijl het wel de opzet is om er daar ieder schooljaar minimaal één van uit te geven. Daar profiteerde ik van, want van de beschikbare Nederlandstalige titels viel de keus toen op mijn Vikingverhaal ‘Naar het Walhalla’. Dat werd toen als ‘Voyage au Valhalla’ ook in het Frans uitgegeven, wat me mijn tot nu toe enige vertaling opleverde.

De drie boekjes (inclusief de Franse vertaling vier) zijn niet meer in de losse verkoop verkrijgbaar, althans niet op papier. Maar voor wie ze graag digitaal leest (of zijn/haar kinderen laat lezen) heb ik ze op Kobo Plus geplaatst. Zonder abonnement kunnen ze daar gratis worden gedownload. Wie wel een abonnement heeft, kan ze rechtstreeks via KOBO plus lezen. De originele covers en fraaie zwartwit-illustraties van de gebroeders Vincent zijn niet op KOBO plus te vinden, maar wel hieronder. Natuurlijk begin ik met de covers (en daaronder de link naar KOBO plus). Wie het leuk vindt om alle originele tekeningen te bekijken, moet even de moeite nemen om na die covers door te scrollen…

Ten slotte zijn alle drie de boekjes via de catalogus van https://www.luisterpuntbibliotheek.be/ op daisy-formaat als luisterboek te bestellen of te downloaden. Verdere informatie is op die website te vinden.

Soegai het arendmeisje – 2019
Cover en illustraties: Michael Vincent – https://michaelvincent.be/bibliografie/
Link naar e-book op KOBO: https://www.kobo.com/nl/nl/ebook/soegai-het-arendmeisje

Naar het Walhalla – 2018
Cover en illustraties – Michael Vincent
Link naar e-book op KOBO: https://www.kobo.com/nl/nl/ebook/naar-het-walhalla

IJstijd – 2010
Cover en illustraties – Luc Vincent: http://www.lucvincent.be/
Link naar het e-book op KOBO: https://www.kobo.com/nl/nl/ebook/ijstijd-4

Ten slotte volgen hieronder de fraaie zwartwit-illustraties van Luc en Michael Vincent in de oorspronkelijke versies van 2010, 2018 en 2019 en wel in dezelfde volgorde als de covers, dus met de illustraties van mijn laatste Vlaams Filmpje bovenaan:

Soegai het arendmeisje

Naar het Walhalla

IJstijd