Over Hay

Aan pseudoniemen doe ik niet. Hay van den Munckhof is dus gewoon mijn echte naam en ook mijn schrijversnaam.
In 1949 werd ik als tweede in een gezin van zeven kinderen geboren in Koningslust, een dorpje in Noord-Limburg met zo’n duizend inwoners. Sinds 1973 woon ik met mijn vrouw en twee zoons (intussen allebei uitgevlogen) in het naburige Panningen, dat je een groot dorp, maar met enig recht ook wel een kleine stad zou kunnen noemen. Van 1969 tot 2011 werkte ik als onderwijzer, meestal in de leeftijdsgroep van tien tot twaalf jaar, groep 7 en/of 8 dus.

 

 

Lezen heb ik altijd veel gedaan. Dat begon toen ik 1955 en 1956 als zesjarig jongetje bijna anderhalf jaar met tuberculose in een sanatorium op de Duitse grens verbleef. Om de verveling te verdrijven en de niet altijd even aardige nonnen (voorzichtigjes uitgedrukt) af en toe te vergeten las ik binnen de kortste keren boekjes die voor veel oudere kinderen bedoeld waren. Toen ik dan eindelijk, twee jaar later dan de meeste andere kinderen, op de plaatselijke dorpsschool belandde, sprak ik geen woord dialect meer. Dat was in het sanatorium namelijk taboe. Tegenwoordig zijn de verschillen tussen stad en platteland in vergelijking met de vijftiger jaren klein, in die tijd had ik echter net zo goed van Mars kunnen komen…
Ik moet het niet overdrijven. Trauma’s heeft mij dat echt niet opgeleverd en verder had ik een rustige en zeker geen onplezierige jeugd. Maar dat lezen bleef. Ik presteerde het zelfs om tijdens de hoogmis een zeer vrome indruk te maken met een enorm zondagsmissaal, waar ik echter de kaft vanaf gesloopt had om er heel kunstig een deeltje van Tarzan of Jules Verne in vast te plakken. Gelukkig ben ik daarmee nooit door de mand gevallen. 😉

Pas ver na mijn vijftigste levensjaar, na een lange reeks boeken in de meest uiteenlopende genres verslonden te hebben, kwam ik op het idee om ook zelf eens de pen of een toetsenbord ter hand te nemen en zelf verhalen te gaan bedenken. Tegen de eeuwwisseling besloot ik de cursus Creatief Schrijven van het LOI te gaan volgen. Dat was niet enkel bijzonder leerzaam, maar ook en vooral heel inspirerend. Daarna kon ik ook eindelijk de moed opbrengen om af en toe een van mijn pennenvruchten voor een wedstrijd in te sturen. Niet dat ik meteen prijzen won, maar van het begin af aan lukte het mij met regelmaat om een verhaal in een wedstrijdbundel opgenomen te krijgen. Dat is de afgelopen twaalf jaar (2005-2017) altijd zo gebleven. In die periode bestond de oogst uit een kleine dertig korte verhalen in uiteenlopende genres, eerst vooral fantasy, daarna (en zeker de laatste paar jaar) meestal historisch. Wie er meer over wil lezen, vindt dat onder de volgende drie kopjes (Historische boeken – Historische verhalen – Andere genres).

Om inspiratie op te doen en met anderen over je schrijven bij te kunnen praten is het goed om niet alleen maar op een zolderkamer achter je laptop te blijven zitten. Af en toe bezoek ik schrijfdagen, presentaties of andere ‘schrijfgerelateerde’ bijeenkomsten. Daarnaast ben ik lid van de besloten schrijfgroep ‘Zinniger Zinnen’, waar niet alleen over het schrijven gepraat wordt, maar waar ook met regelmaat schrijfwedstrijden, schrijfmarathons (elk jaar in maart) en andere activiteiten georganiseerd worden.

Wie weet begint in 2018 een spannend nieuw hoofdstuk in mijn schrijfleven. Er is een goede kans dat dan (bij Uitgeverij Mozaïek) mijn eerste voldragen historische roman uit gaat komen. Onder het kopje ‘Historische boeken’ vertel ik er wat meer over en leg ik uit waarom ik nog enig voorbehoud moet maken.

Wie meer over mijn schrijven wil weten, vindt onder de kopjes ‘Historische verhalen’ en ‘andere genres’ informatie over mijn korte verhalen. Daar zijn er ook een paar te lezen, óf rechtstreeks óf via een link naar de website van Historische Verhalen. http://www.historischeverhalen.nl

 

Lijst (papieren) publicaties van Hay:

 • 2006 De laatste dag (in bundel ‘Het geheim van de reiziger’ – GSK Rheden)
 • 2009 Zomereinde (in bundel ‘Onder dieren’ – GSK Rheden)
 • 2009 Oneindig web (in bundel ‘Verborgen achter de horizon’- Books of Fantasy)
 • 2009 Amura’s val (in Pure Fantasy 14)
 • 2009 Hellevaart (in bundel ‘Fantastisch Strijdtoneel’ – Books of Fantasy)
 • 2009 De laatste proef (in Pure Fantasy 17)
 • 2009 In het web (in bundel ‘De twintig beste 2009 – schrijfwedstrijd Piet Paaltjens)
 • 2010 Manke Broeders (in bundel ‘Zee van verbeelding’ – Books of Fantasy)
 • 2010 Traisha en het ei (in bundel ‘Zee van verbeelding’ – Books of Fantasy)
 • 2010 IJstijd (als Vlaams Filmpje in december 2010 uitgekomen bij Averbode)
 • 2011 Hotel de Liefde (in bundel Ikvertelprijs 2011)
 • 2011 Tar (in Pure Fantasy 23)
 • 2011 De rozentuin (in bundel ‘Fantastisch Strijdtoneel II’ – Books of Fantasy)
 • 2012 Djebel Ghûl (in bundel ‘Fantastisch Strijdtoneel III’ – Books of Fantasy)
 • 2013 Handsfree (in bundel ‘In de Voetsporen van de Meester’ – LetterRijn)
 • 2014 Matinee (in bundel ‘Fantastisch Strijdtoneel IV’ – Books of Fantasy)
 • 2014 Traisha en het Ei (bundel met negen fantasyverhalen – Uitgeverij EigenZinnig)
 • 2015 De Tijdbus (in Sprookjes en verhalen voor kinderen deel 1 – Annibo)
 • 2015 Een hoge prijs (in Fantastische verhalen voor de jeugd deel 1 – Annibo)
 • 2015 Limburg in vogelvlucht (in Nederland Leest “Mijn Limburg” Bibliotheek Maas en Peel)
 • 2015 Zeilen (in historische verhalenbundel ‘Zwaarden van Knoflook’ – Godijn Publishing)
 • 2016 Volgende (in 55 Woorden verhalen – Schrijverspunt)
 • 2017 De laatste dagen van een god (in bundel ‘Historische Verhalen’ – Uitg. Historische Verhalen)
 • 2017 Een hemels leven (in Ganymedes 17 – Stichting Fantastische Vertellingen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén reactie op “Over Hay

 1. Kees de Vreugd schreef:

  hallo Hay,

  Ik ben zelf geen schrijver, maar heb wel een geweldig verhaal te vertellen. Periode 1585-1660.

  Heb het geheel aan onderzoek voor liggen. Geheel fictie, Interesse?

  Wie t eerst komt……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s